tiistai 14. lokakuuta 2014

Diginatiivien maailmankuvan hyväksyminen ja hyödyntäminen


Kirsti Lonka kirjoittaa kolumnissaan Diginatiiveja ja digisiirtolaisia siitä, miten nykynuorten eli diginatiivien arki on erilaista kuin ennen, ja kuinka tämän tulisi näkyä koulussa. Kolumni alkaa autenttisella kuvauksella äidistä ja tämän teini-ikäisestä tyttärestä, joka makoilee sängyssä pläräten tablettia. Kuva maalautuu tuttuna näkynä jokaisen lukijan verkkokalvolle, ja saa lukijan hymähtämään itsekseen nykyajalle niin stereotypisestä tilanteesta. Kolumni on todella kivasti kirjoitettu ja se ikään kuin tempaisee lukijan mukaansa. Kolumnissa herätellään ihmisiä tajuamaan, että diginatiiveiksi syntyneet ihmiset ovat tottuneet aivan erilaisiin työskentelytapoihin, kuin aiempi sukupolvi. Vaikka käytös saattaa aiempaa sukupolvea kummastuttaa, niin yhtä lailla diginatiivien näkökulmasta on kummallista, jos heille laitetaan koulussa kynä käteen ja pyydetään tekemään muistiinpanoja paperille. He ovat tottuneet toimimaan ja oppimaan eri tavalla. Kolumnin kirjoittaja Kirsti Lonka on mukana pitkittäistutkimuksessa, jossa eri-ikäisiä nuoria seurataan ja tutkitaan usean vuoden ajan.

Longan kirjoitus on itsellenikin (alun perin hiukan mediakapinalliselle tyypille) se viimeinen herätys tämän päivän nuorten maailmankuvaan. Se on erilainen. Oppiminen pitää järjestää niin, että siinä hyödynnetään tämän päivän nuorten maailmaa ja heidän taitojaan. Ehkä tämän oivallus onkin tämän kurssin paras oppimiskokemukseni. Luin myös kurssin aikana muun muassa sellaisen artikkelin, jossa kerrottiin liikunnan opettajan hyödyntävän ”selfiekuvia” kannustimena liikkumaan. Opettaja kertoi antaneensa tehtäväksi ottaa selfie tietyissä paikoissa, ja oppilaat olivat innoissaan lähteneet toteuttamaan tehtävää ja samalla huomaamattaan kävivät lenkillä. Myös jostain kuulin kurssin aikana idean, että esim. kuvistunnilla nykypäivänä voisi ihan hyvin olla enemmän valokuvausta ja nimenomaan kännykkäkameralla, koska se on tätä päivää. Opetella ottamaan hyviä kuvia kännykällä. Tosi herätteleviä ja kivoja ideoita, jotka saivat minutkin innostumaan siitä, kuinka kivoilla tavoilla nykyajan nuorten maailman luonnollisia asioita voi mukaan opetukseen.

Viime luennolla luennoitsija haastoi miettimään, onko pääsy Internetiin nykyään ihmisoikeus. Vaikea kysymys. Mielestäni periaatteessa kyllä, kaikilla pitäisi olla oikeus käyttää Internetiä. Se on kuitenkin eri asia, onko kaikilla siihen konkreettisesti mahdollisuus. On selvää, ettei kaikkien ihmisten saatavilla ole laitetta, jolla Internetiin pääsee.

Uskoisin, että tulevissa opinnoissani digitaalinen media tulee olemaan paljon läsnä. Enimmäkseen tietysti sosiaalisen median kautta, sillä meillä on somessa aktiivisia erikokoisia oman alan opiskelijaryhmiä, jotka mahdollistavat vertaisoppimisen ja yhdessä opiskelun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Penni ajatuksistasi :)