Maut. Niitä on tuhansia. Ja niitä voi yhdistellä tuhansiin asioihin. Jostain mauista ei tykkää yhtään, toisia taas rakastaa, jotkut ovat neutraaleja. Ja mikä kummallisinta, periaatteessa yksi ja sama maku voi yhdessä muodossa olla äärettömän hyvää ja toisessa muodossa olla jopa etovaa. Mä luulen että makuelämykseen liittyy vahvasti myös haju/tuoksu sekä ihan se konkreettinen tunne, miltä makuatuottava aine tuntuu suussa.
Makuelämyksiä joita rakastan
- Suklaavanukas
- Geisha
- Lakritsijäätelö
- Classic minttusuklaa
- Baileys minttusuklaa
- Lettu/vohveli vaniljajäätelöllä (nimenomaan jätski, ei kermavaahto! jätski tuo raikkauden makukokemukseen)
- Kylmä omenalimonaadi
- Grillattu kananrinta -subi
- Ruispala paahdettuna Oltermannin ja Oivariinin kera
- Jotkut hyvät salmiakit
Makuja joita inhoan/en välitä
- Janssonin kiusaus
- Hauki
- Kylmät, nuhjaantuneet ranskalaiset
- Hillosisältteiset keksit (kuten Jaffakeksit)
- Päivän jääkaapissa seisonut kaurapuuro
- Lihan niljakkaat läski/kudososat
- Kalja
- Useimmat siiderit
- Useimmat limsat
- Punainen mehu (paitsi puolukkatiiviste)
Sitten on tämä joukko, jossa samoja makuja yhdistetään eri asioihin tai eritavalla, ja tulos riippuu ihan yhdistystavasta. Esimerkiksi
- Tykkään omenoista. En siedä omenamehua. Tykkään omenapiirakasta ja omenalimonaadista.
- Tykkään mansikoista. En siedä mansikkamehua enkä erityisemmin pidä mansikkapiirakasta.
- Tykkään vaniljasta. Rakastan vaniljajugurtita. Vaniljajäätelö ei sytytä pelkälteen yhtään, se on vain lisuke johonkin muuhun, kuten lettuihin.
- Tykkään appelsiineista. Tykkään vahvasta appelsiinimehusta. En siedä laimeaa appelsiinimehua.
- En tykkää sitruunasta pelkältään (jotkut oikeesti tykkää!). Tykkään siitä yhdistettynä esim. kakkuun.
- Ennen inhosin, nykyään pystyn syömään persikoita. En voi sietää persikan hajuista käsivoidetta.
Nää nyt ekana tuli mieleen, mutta pointti varmaan selvisi. Aika hassua, ei siis periaatteessa voi edes sanoa tykkäävänsä jostain mausta. Tai no, kyllä mä ehkä jostain mintusta tykkään varmaan kaikissa muodoissa, mutta useimmissa mauissa vaikuttaa niiden yhdistely eri aineisiin todella paljon.
Jep, mutta makuasioista ei voi kiistellä. Tai toisaalta, niistä nimenomaan voi kiistellä :D
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Penni ajatuksistasi :)